19 MAYIS 1919
Atatürk’ün Samsun’a çıkışı…
Kurtuluş günü…
Gençlik ve Spor Bayramı…
Atatürk’ü anma günü…
Hepsi doğrudur.
Hepsi aynı değerde önemlidir.
Her satır bir destanın adıdır. Her sözcük, bir ulusun yeniden var oluşunun ifadesidir. Her harf, Türk’ün yeniden şahlanışının simgesidir.
Bütün umutların tükenmeye başladığı bir dönemde Mustafa Kemal Atatürk’ün, Türk Milleti için; “ya istiklal ya ölüm” Diyerek Samsun’a çıkması, bağımsızlık ve özgürlük mücadelemizin başlangıcı olmuştur.
19 Mayıs 1919 tarihi ile birlikte, Türk milleti, kendi makûs talihini tersine döndürmeği başararak, esaret altında var olunamayacağını ve kutsal vatan topraklarımızın ilelebet işgal edilemeyeceğini tüm dünyaya haykırmıştır.
Bu destanın adı: Kurtuluş Savaşı’dır.
Destanı yazan: Türk Ulusudur.
Destanın beyni ve önderi: Mustafa Kemal Atatürk’tür.
Bu destanın kalbi: Halk iradesi olan TBMM’dir.
19 Mayıs 1919’da Samsun’dan yakılan özgürlük ateşi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasıyla birlikte, kısa sürede dalga dalga tüm yurda yayılmıştır. Bu günkü mevcudiyetimizi ve özgürlüğümüzü o günlere borçluyuz.
Sevgili gençler;
Çok yakın gelecekte ülkemizi yönetecek, yönetimde söz sahibi olacak ve Türkiye Cumhuriyetini omuzlarında yükseltecek olan sizlersiniz. Ülkemizi Atatürk’ün hedef gösterdiği çağdaş medeniyetler seviyesine çıkaracak olan da yine sizlersiniz.
Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yokluklar içinde, büyük fedakârlıklarla kurulan Türkiye Cumhuriyeti, sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve sonsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara layıkıyla aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuzdur.
19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyetini koruma görevinin siz gençlere verildiği tarihtir.
19 Mayıs, Atatürk’ün Türk gençliğine güvenini ifade eden milattır.
19 Mayıs, Türkiye Cumhuriyetinin siz gençlerin omuzlarında sonsuza dek yükselmeye başladığı tarihtir.
19 Mayıs, Türk ulusunun gençlerine olan güven duygusunun her yıl yinelendiği tarihtir.
Bu duygu ve düşüncelerle, Cumhuriyetin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, kahraman gazileri minnetle, bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi minnetle ve rahmetle anıyorum.
Tüm gençlerimizin 19 Mayıs bayramını kutluyorum.
Yorumlar